Jangan lupa KLIK BANNER HEART BEAT ni !

Tuesday, 27 April 2010

"CONTEST HARI IBU"

Dateline : 30.4.2010

Peganjur :

Syarat - syarat :

****

**

*

Terlalu banyak kenangan indah bersama mama.. Tapi disini saya ingin ceritakan pengorbanan mama dalam mendidik saya , kakak & abang2 sehingga masing-masing berjaya hingga ke tahap yang membanggakan.. Mama bergelar ibu tunggal pada usia yang cukup muda. Sepeninggalan arwah ayah mama menjalankan tangungjawabnya dengan begitu tabah sekali. Mama berjaya mendidik kami adik-beradik. Buktinya kesemua 8 orang adik-beradik saya melanjutkan pelajaran di universiti dan 2 orang daripadanya melanjutkan pelajaran di luar negara.. Selain itu kesemua kakak & abang saya merupakan pelajar terbaik di Terengganu pada tahun itu. Kini mama mampu tersenyum, kerana anaknya berjaya. Tapi disebalik semua ini mama diuji dengan dugaan yang amat kuat, apabila saya sakit bermula tahun 2000 dimana ketika itu saya perlu melakukan pembedahan mbuang ketumbuhan di otak..

Dan tahun demi tahun ada saja perkara yang menimpa ke atas saya. Namun mama begitu tabah.. Sehingga satu saat, pada tahun 2003 saya lumpuh sepenuh badan. Dan mamalah orang yang paling banyak bersabar dengan segala kerenah saya yang amat teruk ketika itu.. Semuanya gara2 emosi saya yang benar2 tertekan krn tidak dapat menerima keadaan diri saya waktu itu.. Saya lumpuh.. Saya terpaksa lupakan dunia architecrer. Dan atas kesabaran mama dalam merawat saya & berkat doanya, akhirnya saya mampu tersenyum kembali setelah berduka. Akhirnya saya mampu untuk memulakan kehidupan saya yang hampir hancur itu. Semuanya kerana usaha mama. Akhirnya, atas keinginan saya, mama sekali lagi menghantar saya belajar dalam bidang marine dan akhirnya saya berjaya menamatkan pengajian saya itu.

Betapa besar pengorbanan mama. Terlalu banyak untuk diceritakan.. Tak mampu di ucap dengan kata-kata. Tetapi saya masih tngiang-ngiang di telinga :

Saya ingat lagi.. masa kecik2 dulu mama yang ajar semuanya.. Saya start tuisyen semasa umur 8tahun... Mama terlalu byk bkorban.. Antara dialog saya dgn mama yang saya ingat smpai skarang:-


Mama: Adik ya.... kena rajin belajar... kan nak senang mcm org.. Ada kete... Keje pejabat pahtu pakai kasut tumit tinggi...

Saya : Kalu rajin belajar blh pakai kasut tumit tinggi ke???

Mama: Boleh.. Bila blajo rajin... Senang dpt keje.. dpt byk duit blh beli kasut tumit tinggi.. Bila jalan bunyi "ketukkkkk...ketakkkkk..ketukkkk..ketakkkk".

 "SELAMAT HARI IBU UNTUK SEMUA"


--> Jom ke link personal saya: http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com
--> saya juga mengharapkan asya menghargai pengorbanan saya sebagai ibu dalam membawanya ke dunia.

1 comment:

iJa said...

thnx join..;D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails