Jangan lupa KLIK BANNER HEART BEAT ni !

Sunday, 13 February 2011

"contest cintai alam sekitar"

dateline : 14.2.2011

Peganjur:

Permandangan yang mempersonakan di Pantai Kuala Kemaman, Kemaman Terengganu.

Jenis-Jenis Pencemaran :
Seperti yang diketahui... pencemran merangkumi dari segi PENCEMARAN AIR, PENCEMARAN UDARA, & PENCEMA BUNYI.

PENCEMARAN AIR :
Air merupakan sesuatu yang sgt penting & berguna dalam kehidupan seharian setiap manusia di muka bumi ini. Antara langkah y boleh diambil ialah, pastika tidak membuang sisa-sisa toksin di dalam sungai/laut kerana sisa-sisa toksin boleh menyebabkan kemusnahan hidupan laut. Selain itu, air y mengalir dari sisa toksin itu boleh menyebabkan keracunan toksin. 

Pastikan tidak membuang segala bahan-balan plastik ke dalam sungai mahupun laut. Seperti yang kita ketahui, bahan plastik mengambil masa beratus tahun untuk lupus. Selain itu plastik2 ini juga boleh memusnahkan habitat laut seperti penyu kerana menyangka plasti itu obor2.

Saya nk share sikit tentang term yang terdapat dalam subjek Marine Law dlm course y saya ambil semasa di ipt dulu. Jika di tengah laut, UN ( United Nation ) telah menetapkan setiap kapal2 y membuat pelayaran antarabangsa haruslah mengikupi rules2 y ditetapkan dalam MARPOL (MARINE POLLUTION) yang ditubuhkan selepas peristiwa kapal Titanic & Torrey Canyon yang menyebabkan tumpahan minyak yang teruk hingga mengambil masa y panjang untuk memulihkannya.

PENCEMARAN UDARA

AKTIVITI PERINDUSTRIAN & PEMBANGUNAN
Pembangunan pesat sektor perindustrian & pembangunan turut mempengaruhi kualiti udara di muka bumi. Maka, pihak kilang yang terbabit harusla peka dengan situasi ini dengan membuat perancangan yang teliti untuk setiap aktiviti kilang mereka.

KENDERAAN BERMOTOR
Bagi memastikan kualiti terjamin, boleh mengambil inisiatif dengan membawa kereta segara bergilir-gilir dgn rakan pejabat. Selain boleh mengurangkan kesesakan lalu lintas, ianya juga boleh mengurangkan jumlah kenderaan di jalan raya y secara tak langsung melepaskan asap dari minyak diesel yang digunakan. Selain itu, pilihan lain yang ada ialah dgn menaiki sistem pengangkutan awam seperti LRT, KOMUTER,BAS dll.

PENJANAAN KUASA 
Aktiviti penjanaan kkuasa di loji2 jana kuasa boleh menyebabkan tenaga yang lebih bertukar menjadi haba & seterusnya naik ke muka bumi hingga menyebabkan pemanasan global. Oleh itu, perancangan yang telita hendaklah dilakukan dlm mengawal suhu bumi kita di tahap y terkawal.

AKTIVITI HARIAN
Tanpa kita sedari xtvt harian kita dirumah turut menyumbangkan pencemaran udara seperti penggunaan tenaga utk mesin & perkakasan elektrik cthnya seperti penyaman udara apabila cecair penyejuk y digunakan melepaskan Kloroflurokarban ( CFC ) ke udara boleh menyebabkan penipisan lapisan ozan. Makan, adalah menjadi tanggungjawab kita untuk menanganinya dgn menggurangkan penggunaan alatan elektrik seperti telivisyen dll dlm keadaan y berterusan / lama.


PEMBAKARAN TERBUKA
Pastikan tidak melakukan axtvt pembakaran secara terbuka. Ianya boleh mencemarkan ruang udara & menyebabkan kematian pada tumbuhan flora & fauna.

PENCEMARAN BUNYI
Pencemaran ini pula boleh berlaku di kawasan yang melakukan aktiviti pembangunan/ perindustian yang pesat. Contohnya di tempat-tempat pembinaan bangunan & kawasan industri yang menggunakan jentera mesin. Maka, amat penting bagi perancang kilang itu & perancang pembangunan membuat kertas perancangan y teliti dalam menangani pencemaran bunyi ni.

Jom Join :

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails