Jangan lupa KLIK BANNER HEART BEAT ni !

Sunday, 13 February 2011

Makbed 1st GA : Aku Suka Makan

Dateline : 14.2.2011

Peganjur:

*
*
*
Kalau lauk untuk makan dengan nasi, masakan febret saya ialah 
TUMIS AYAM MASAK LADA HITAM
Kalau nak tahu power ke tak, jom la try resepi dari saya:-

TUMIS AYAM MASAK LADA HITAM SUPER POWER!!

Bahan-bahan :
Ayam Mentah - Mengikut keperluan
Daun Kesum
Air Asam Jawa
Air Putih
Cili Boh
Bawang Merah
Bawang Putih
Kunyit Hidup
Lada Hitam - Blander

Cara Memasak :

bahan-bahan yang ditumis

1. Blander bawang merah, bawang putih & kunyit hidup

2. Blander lada hitam

3. Panaskan minyak

4. Tumiskan bawang merah, bawang putih, kunyit hidup dan cili boh sampai naik bau & naik minyak

5. Masukkan lada hitam y di blander + garam+serbuk perasa+sedikit gula & tumis lagi.

6. Masukkan ayam mentah yang siap dipotong & golek-golekkan dalam bahan tumis tadi.

7. Masukkan sedikit air asam jawa + air putih.(kuah kalo pekat2 lagi super)

8. Masukkan sedikit daun kesum (sikit j tau, selebihnya selepas masak). Dan test2 la rasa kuah tu.. kalo x ckp masam, tamah lg sikit air asam jawa smpai rasa tu ok.

9. Last , smpai dah yakin masak... bolehla angkat & 
masukkan balance daun kesum tadi ke dalam kuah supaya ada rasa rau-rau bau dia... Sedap macam ni.. Tapi kalo nak letak skaligus time masak pun ok, tp rasa kurang mesra la cz daun tu kecut. Kalo ikut sy, mmg sy msukkan sikit je time memasak, dan selebihnya saya msukkan setelah diangkat ketika kuah masih panas.. Boleh aplikasikan cara yang sama untuk Tumis Asam Pedas.

*
*
*
*
*
*
taraaaaaa....
memang power!!!
Tumis Ayam Masak Lada Hitam SUPER POWER!

*
*
*
*
*
*

kalo ke restoran western food, pilihan saya semestinyer spagetthi @ lambchop


Tag :
ZUE ANNALEEYA

Jom Join:

1 comment:

Makbed said...

thanks join kontes

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails